Biomarkerët në imunoterapi

Sistemi imunitar mbron organizmin kundër kancerit duke dërguar qelizat T për të sulmuar dhe shkatërruar qelizat e kancerit. Mirëpo, ndonjëherë qelizat kancerogjene prodhojnë një proteinë – Ligandin e Vdekjes së Programuar (ang. Programmed Death Ligand) ose PD-L1, e cila pengon sistemin imunitar dhe ndihmon qelizat kancerogjene të shmangin detektimin dhe shkatërrimin.¹,²

PD-L1 funksionon si një "shenjë ndalese" që caktivizon qelizat. Blllokimi i PD-L1 është një mënyrë për të parandaluar çaktivizimin e qelizave T në mikromjedisin e kancerit, ku ndodh rritja e qelizës dhe bashkëveprimi me qelizat e tjera.2,3

Këto qeliza shpesh quhen "qelizat imunitare-infiltruese të tumorit" dhe ato gjithashtu mund të kenë një shkallë të caktuar të ekspresionit të PD-L1.1,2,5-7

Studimet klinike po vlerësojnë nëse matja e ekspresionit të PD-L1 në qelizat e tumorit dhe qelizat imunitare-infiltruese të tumorit mund të ndihmojë në parashikimin e efikasitetit të barnave të caktuara, apo nëse për këtë qëllim mjafton matja e ekspresionit të PD-L1 vetëm në qelizat imunitare-infiltruese të tumorit.8,9

Referencat

  1. Chen DS, Mellman I. Immunity. 2013. 39:1-10

  2. Chen DS, et al. Clin Cancer Res. 2012. 18:6580-6587

  3. Keir ME, et al. Annu Rev Immunol. 2008. 26:677-704

  4. Quezada SA, Peggs KS. Br J Cancer. 2013. 108:1560-1565

  5. Data on file, Genentech

  6. Pardoll DM. Nat Rev Cancer. 2012. 12:252-264

  7. Sharma P, et al. Proc Natl Acad Sci USA. 2007. 104:3967-3972

  8. Herbst RS, et al. Nature. 2014. 515:563-567

  9. Powles T, et al. Nature. 2014. 515:558-562

Hoffmann-La Roche Ltd. Basel, Representative Office in Albania, Njesia Bashkiake Nr 5, Rruga Ibrahim Rugova, Sky Tower, 5/3, Tel: +355 4 450 40 32 Fax: +355 4 450 40 45

KontaktNë BotëlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeRreth neshZgjidhjeInovacionHistoriKarrieraPolitikat e privatësisëDeklarata ligjore