Pse të marr pjesë në studimin klinik

Para se të regjistroheni në një studim klinik, pavarësisht motivit të përfshirjes, të gjithë pacientët duhet të bisedojnë me mjekun e tyre në lidhje me përfitimet dhe rreziqet e mundshme që sjell pjesëmarrja në studim. Ndonjëherë është e nevojshme të kryhen intervista më informuese. Pas intervistave informuese, pacienti duhet të nënshkruajë zyrtarisht "Pëlqimin e Informuar" duke dhënë pëlqimin e tij për të marrë pjesë në studimin klinik. "Pëlqimi i informuar" është një dokument shumë i gjatë dhe i detajuar, i cili përmban dhe paraqet qartë të gjitha detajet në lidhje me studimin klinik dhe është e nevojshme të merrni kohën e mjaftueshme për leximin dhe kuptimin e saj të kujdesshëm.

  • Ndihma për pacientët e ardhshëm –Shumë njerëz zgjedhin të marrin pjesë në studime klinike për të ndihmuar përparimin e mjekësisë. Studimet klinike ofrojnë të dhëna të paçmueshme për mjekët dhe pacientët që do të merren me këtë sëmundje në të ardhmen. Gjithashtu, disa njerëz gjejnë kënaqësi për faktin se diçka pozitive dhe e mirë mund të dalë nga sëmundja e tyre.

  • Përfitimi personal –Shumë njerëz zgjedhin të marrin pjesë në studime klinike me shpresën se një ilaç i ri mund të ndihmojë në shërimin e sëmundjes së tyre. Pacientët që i kanë provuar të gjitha opsionet e tjera pa sukses, shpresojnë se ilaçi i ri mund të ndihmojë në trajtimin e sëmundjes së tyre. Disa njerëz zgjedhin të marrin pjesë në studime klinike me dëshirën për të mësuar më shumë rreth sëmundjes së tyre dhe për shkak të faktit se pjesëmarrja në studim u jep atyre qasje më të shpejtë në kujdesin shumë të specializuar mjekësor.

Është e rëndësishme që si pacientët dhe ashtu edhe mjekët të marrin në konsideratë rreziqet e mundshme të përdorimit të ilaçit të ri gjatë kryerjes së intervistës informuese me mjekun. Edhe pse ilaçet e reja kanë kaluar teste të hollësishme laboratorike, nuk ka asnjë garanci që ilaçi i ri do të jetë më i mirë sesa ilaçet ekzistuese dhe nuk do të ketë edhe efekte anësore. Një studim klinik është një mënyrë administrative për të marrë këtë informacion në lidhje me një ilaç të ri dhe përgjigjet për këto pyetje mund të jepen vetëm pasi të ketë përfunduar studimi klinik.

Si të merrni mbështetje nga familja, miqtë dhe kujdestarët?

Diagnostifikimi i një sëmundjeje të rëndë është një barrë e madhe si për individin ashtu edhe për mjedisin e tij shoqëror. Shumë shpesh familja, miqtë dhe kujdestarët nuk dinë ta ndihmojnë pacientin dhe shumë shpesh ata ndjehen të tepërt dhe emocionalisht distancohen nga pacienti.

Është e vërtetë që familja, miqtë dhe kujdestarët mund të luajnë një rol të madh dhe të ndihmojnë shumë. Ndihma e tyre për pacientin mund të jetë në formën e:

  • Ndihmë për të kuptuar studimin klinik - monitorimin e pacientit për intervista informuese, regjistrimin e të dhënave të rëndësishme, ndihmë për të kuptuar "Pëlqimin e informuar".

  • Transporti drejt dhe nga klinika e studimit - pamundësia për të marrë pjesë në të gjitha ekzaminimet dhe vizitat e nevojshme që përfshijnë pjesëmarrjen në studim është një nga arsyet më të zakonshme që pacientët të tërhiqen nga studimi klinik.

  • Ndihma financiare - sëmundjet, veçanërisht ato të rënda, janë një ngarkesë e madhe për një individ. Ndihma financiare në formën e parave ose ndihma për gjetjen e burimeve shtesë të të ardhurave gjatë studimit klinik mund të jetë thelbësore për pacientin që të vendosë të marrë pjesë në studim.

  • Kujdesi për fëmijët - Kujdesi për fëmijët gjatë qëndrimit në spital.

  • Ndihmë shtëpiake - Pazar / gatim / pastrim / kujdes personal nëse pacienti nuk është në gjendje t'i bëjë vetë.

  • Ndihmë në marrjen e medikamenteve të përshkruara me recetë.

  • Ndihmë në tejkalimin e efekteve anësore të ilaçit të ri - përgatitja e vakteve të veçanta, rregullimi i dhomës së gjumit, përshtatja e banjos, korridorit, etj.

Ekzistojnë një numër arsyesh pse pacientët zgjedhin të marrin pjesë në provat klinike. Gjëja më e rëndësishme në të gjithë këtë është që pacientët ta marrin vullnetarisht vendimin për të marrë pjesë dhe që ata të kenë të gjitha informacionet në lidhje me studimin.

Zbulo më shumë

please be aware that you are leaving this website.