Zarazne bolesti

Qëllimi është ilaçi

Hepatiti B (HBV) është vdekjeprurës. Një infeksion viral që sulmon mëlçinë është përgjegjës për më shumë se 800,000 vdekje * çdo vit. Vaksinimi adekuat dhe testet diagnostikuese të hepatitit B luajnë një rol kryesor në kontrollin dhe zbulimin e hershëm të kësaj sëmundje. Testet diagnostikuese me cilësi të lartë për HBV e bëjnë shumë më të lehtë për profesionistët e kujdesit shëndetësor që të udhëzojnë pacientët me HBV. Përveç zhvillimit të testeve të reja diagnostikuese, jemi gjithashtu duke zhvilluar tre molekula të reja me rezultate premtuese në provat e hershme klinike.

Hepatiti B (HBV) përhapet përmes kontaktit me gjakun e infektuar dhe lëngjet e trupit dhe shoqërohet me dëmtim të përhershëm të mëlçisë, hepatit kronik aktiv dhe zhvillimin e cirrozës së mëlçisë dhe karcinomës hepatocelulare.

Janë bërë përpjekje të mëdha për të luftuar përhapjen e infeksioneve HBV tek fëmijët dhe adoleshentët përmes vaksinimit adekuat. Sidoqoftë, ata që janë infektuar tashmë mund të përfitojnë shumë nga një diagnozë e shpejtë dhe e saktë. Testet diagnostikuese të HBV ndihmojnë mjekët të monitorojnë sëmundjet, të marrin vendime rreth përfshirjes së ilaçeve dhe të monitorojnë efektivitetin e trajtimit.

Aktualisht, ilaçet HBV të disponueshme janë efektive në parandalimin e replikimit të virusit HBV, megjithatë ato nuk mund ta kurojnë infeksionin kronik të hepatitit B dhe, rrjedhimisht, nuk eliminojnë rrezikun e zhvillimit të karcinomës hepatocelulare. Gjithashtu, për shkak të mekanizmit specifik të veprimit të këtyre ilaçeve, ato duhet të merren gjatë gjithë jetës, gjë që shpesh i bën të paarritshëm për një numër të madh të pacientëve.

Qëllimi ynë është të krijojmë një trajtim afatshkurtër dhe efektiv për infeksionet HBV. Ne duam ta arrijmë këtë duke kombinuar dy qasje krejtësisht të ndryshme. Qasja e parë synon ciklin jetësor të HBV (ilaç i drejtpërdrejtë antiviral), ndërsa qasja e dytë forcon sistemin imunitar në luftën kundër HBV (forcuesit e imunitetit).

Tre kombinime të mundshme, molekula të reja të zhvilluara në Roche, kanë treguar potencial të madh dhe aktualisht janë në provat klinike të fazës I.

HBV ka qenë një sfidë e madhe për shkencëtarët dhe industrinë farmaceutike për dekada për shkak të pranisë së vazhdueshme të mini-kromozomeve HBV në qelizat e mëlçisë, integrimin e virusit në gjenom dhe shtypjen e përgjigjes imune të buajtësit.

Për këto arsye, trajtimi me HBV duhet të trajtohet nga një numër këndesh të ndryshme dhe trajtimi ka të ngjarë të kërkojë përdorimin e ilaçeve të reja të drejtpërdrejta antivirale dhe forcuesve të imunitetit. Kjo qasje mbështetet nga të dhënat e marra nga provat pararelinore.

Kombinimi i ri i barnave dhe testeve diagnostikuese do të testohet nga Roche në Kinë, ku janë gati një e treta e të sëmurëve nga HBV në të gjithë botën. Bashkëpunimi i Roche me ekspertë vendas dhe profesionistë të kujdesit shëndetësor në Kinë ka potencialin për të shpëtuar miliona jetë, si në Kinë ashtu edhe në mbarë botën.

HBV është më e rrezikshmi nga të gjitha viruset që shkaktojnë hepatit, sepse shpesh shoqërohet me dëmtim të përhershëm të mëlçisë, hepatit kronik aktiv, cirrozë në mëlçi dhe karcinoma hepatocelulare.

Vetëm 9% e pacientëve me HBV, në të gjithë botën, i janë nënshtruar një procesimi adekuat diagnostik, kanë marrë një diagnozë të saktë dhe janë të vetëdijshëm për sëmundjen e tyre. Gjithashtu, më shpesh diagnoza e HBV bëhet vetëm pas shfaqjes së simptomave serioze dhe dëmtimit të rëndë, të pariparueshëm, të mëlçisë.

Në zonat ku HBV është një sëmundje endemike, mënyra më e zakonshme e transmetimit është nga nëna tek fëmija gjatë lindjes, transmetimi vertikal dhe përmes kontaktit me gjakun e infektuar dhe lëngjet e trupit, transmetimi horizontal. Fëmijët nën moshën pesë vjeç, nëse infektohen me HBV, kanë një rrezik shumë të lartë të zhvillimit të një infeksioni kronik që do t'i shoqërojë ata gjatë gjithë jetës. Përafërsisht 20-30% e të rriturve me infeksion kronik HBV do të zhvillojnë cirrozë, karcinoma hepatocelulare, ose të dy. Rreth 3.5% e popullsisë në botë është e infektuar me HBV, me numrin më të madh të rasteve në Azinë Lindore dhe Afrikën Nën-Sahariane. Një ngarkesë veçanërisht e madhe e HBV është përballuar nga Kina, e cila është shtëpia e pothuajse një e treta e 257 * milion të infektuar në të gjithë botën. Një artikull i fundit në The Lancet pretendon se 10 milion njerëz në Kinë do të vdesin deri në vitin 2030.

Hoffmann-La Roche Ltd. Basel, Representative Office in Albania, Njesia Bashkiake Nr 5, Rruga Ibrahim Rugova, Sky Tower, 5/3, Tel: +355 4 450 40 32 Fax: +355 4 450 40 45

KontaktNë BotëlinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeRreth neshZgjidhjeInovacionHistoriKarrieraPolitikat e privatësisëDeklarata ligjore